Jeg var fullstendig fra meg av sinne og frustrasjon. Etter en time med heftig utfoldelse i fortellerkunsten om helgens eskapader måtte jeg lagre innlegget på kladd sånn omtrentlig rett før avslutningen. Butikken nærmet seg stengetid og kjøleskapet mitt inneholdt tre egg, alle utgått på dato, og lite annet. Idet jeg trykker på ’lagre-som-kladd-knappen’ bestemmer vgb seg for å kaste meg ut i evigheten. Siden har ingen sett noe til det innlegget.

Men tilbake til butikken. Jeg kommer halvsnublende inn døra et kvarter før stengetid, rasker med meg en et brød, noe pålegg og litt melk. Det får holde til i morgen. Setter kursen mot kassen, forbanner hele vgb som stakk av med innlegget mitt, røsker med meg en tannkrem i farta og tenker at jeg må huske å kjøpe røyk. I det jeg runder hjørnet snubler jeg over en liten unge som kommer hylende imot meg med en sånn knøttevogn. Den er full av snop, og ungen hiver bare mer og mer oppi mens han løper langs hyllene. Tre sekunder bak kommer moren, sprutrød i ansiktet, spyttet fråder i munnvikene idet hun roper etter ungen:

- Neeei, vi skal ikke ha snop! Det er ikke lørdag! Nå hører du etter og kommer her med èn eneste gang! Hører du?!

Ungen har absolutt ingen planer om å gi seg, melkesjokolade og kinderegg flakser rundt i butikken og ungen jubler mer og mer for hver ting som treffer oppi knøttevogna. Jeg rister oppgitt på hodet og snur nesen mot kassa. Der står det flere unger. Tre i tallet. De venter tålmodige på mor og lillebror som har det gøy rundt reolene. Båndet er fullt av varer, guttungen i kassa har tydeligvis allerede begynt å slå inn og han trekker bare oppgitt på skuldrene mot meg. Jeg smiler forståelsefullt mot ham, minner meg selv på at jeg må huske å kjøpe røyk når det blir min tur, spør om det er greit at jeg blar litt i avisa mens jeg venter. Han smiler, og jeg tar det som et ja.

Jeg rekker akkurat å slå opp til sidene om de døgnåpne bensinstasjonene som ikke er døgnåpne allikevel grunnet at de ikke har nok folk til å holde døgnåpent sånn som jo meningen er med døgnåpenhet før det smeller en knøttevogn inn i knærne mine. Ungen er fra seg av begeistring, jeg kveler et smertehyl og ungen tar fart på ny, bare få centimeter før mora får tak i ham. Jeg kikker på henne, lurer på hvor mye sukker den ungen egentlig har fått i seg i dag, hun ser at jeg ser og prøver seg med et unnskyldende smil. Jeg smiler ikke tilbake. Klokka er passert stengetid for butikken, jeg er fremdeles sinna på vgb, og den hylende ungen bedrer ikke på humøret mitt. Jeg vil hjem. Nå.

Ungen kommer nok engang rundt hjørnet, fremdeles med volumknappen på fullt og knøttevogna bugner av godteri og shampo, av alle ting. Jeg stiller meg i veien, tar et godt tak i vogna hans og kikker ham strengt inn i øynene. Nok er nok. Han blir paff, haka ramler ned på knærne og han hyler fremdeles. Denne gangen etter mamma.

Mamma kikker stygt på meg, som for å fortelle meg at jeg ikke burde blandet meg. Jeg bryr meg ikke. Kikker på klokka, sørger for at hun ser at jeg ser på klokka og tripper utålmodig med foten. Hun tømmer knøttevognens innhold opp på båndet, et års forbruk av snop og to flasker shampo. Jeg humrer for meg selv, blar litt mer i avisa mens jeg venter på at det skal bli min tur. Det tar en stund. Jeg får lest ferdig det jeg ville lese og får satt fra meg avisen akkurat idet hun skal til å dra kortet. Jeg kikker på klokka igjen. Butikken er stengt for et kvarter siden, guttungen i kassa viser tegn til utålmodighet men klarer allikevel å beholde roen. Jeg beundrer ham.

Slenger fort de få varene jeg har opp på båndet, har pengene klare og ber om pose før han rekker å spørre. Takker høflig for meg og ønsker ham en god kveld videre. Han kikker oppgitt på dama med ungene som ennå ikke har begynt å pakke ned varene sine. Minstemann har prøvd å innta butikken igjen, men en av de eldre søsknene har huket tak i ham og holder ham i et jerngrep mens hylingen gir ekko i murveggene.

Jeg forlater butikken, tusler oppover den bratte, lange bakken hjemover, er glad det ikke er jeg som må tåle sånne kunder i dag, er fremdeles litt sinna på vgb som tok innlegget mitt og kommer på at jeg må huske å kjøpe røyk. Det er for sent nå.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende