- Du må hjelpe meg!

Det så ikke engang ut til å affisere ham at jeg sto opptatt med en annen kunde idet han kom inn døra og ropte etter hjelp. Men ettersom jeg ikke så hverken blod eller tegn på hjerteinfarkt så fikk han pent beskjed om å vente et lite øyeblikk så skulle jeg hjelpe ham så fort jeg ble ledig.

- Jaha? Hva kan jeg så hjelpe deg med?

- Jo, bilen min bruker faen meg mer spylervæske enn diesel! Det er noe galt!

Ikke akkurat krise, men tydeligvis irriterende nok til at fyren følte han måtte sette himmel og jord i bevegelse for å få det fikset. Nå! Og å prøve å forklare ham at det ikke finnes verksted åpne klokka halv fire på natta, det var nyttesløst. Og ettersom det ikke var en kjeft ellers å se i butikken, så gikk jeg motvillig med på å bli med ham ut i snøstormen for å finne ut hva grunnen til det visstnok enorme forbruket av spylervæske kunne komme av.

En rask titt ned i motorrommet gir ingen som helst tegn på lekkasje, noe jeg også sier til ham. Men kunden er en standhaftig jævel, og gir seg ikke før jeg har fått beholderen ut av motorrommet, nøye undersøkt den, ikke funnet et eneste tegn til hverken sprekker eller svære hull, ei heller noen våte flekker som indikerte at det var noen som helst lekkasje på beholderen, frosset på meg et par løsunger, en kraftig neglesprett og litt koldbrann i minst to tær og fått beholderen tilbake på noenlunde riktig plass i motorrommet igjen. Da må han innse at det kanskje ikke er lekkasje allikevel, men det minker fremdeles urovekkende fort på spylervæsketanken, det er han overbevist om, så noe galt må det være. Ifølge kunden. Og kunden har jo igrunnen aldri rett, men vi liker å la dem tro det. Så jeg setter opp en bekymret mine og nikker samtykkende.

- Er det doseringen det er noe galt med da? spør jeg.

- Hæ? Nei,det kommer vel som det alltid har gjort. Men noe galt må det være, for før kunne jeg ha en kanne spylervæske i flere uker! Nå fyller jeg på i hvert fall èn kanne i uka! Og det er innmari mye det!

Det begynner å ane meg at denne fyren er minst like tett som spylervæsketanken hans, men ifølge sjefen min har jeg ikke lov til å spørre kundene mine om de er teite lenger. Ikke at jeg egentlig noen gang har hatt lov, men det har nok kanskje skjedd, sånn uheldigvis liksom, ved et par anledninger tidligere.

Nuhvel. Jeg kikker litt rundt meg, ser snøen fyke rundt husveggene, hører vinden ule og observerer et par brøytebiler som går for fulle maskiner på veiene rundt oss. Jeg spør ham forsiktig om kanskje ikke værforholdene kan ha noe med forbruket av spylervæske å gjøre.

- Hæ? Værforholdene?

- Ja, du bruker ikke spylervæske litt oftere nå under disse værforholdene? Trykker litt oftere på spylervæskeknappen på en måte? For å få litt bedre sikt?

- Jo, selvfølgelig gjør jeg det! Jeg må jo det i det været her!

- Mhm, og du tror ikke kanskje det innvirker på forbruket også?

- Hører du ikke hva jeg sier? Det må være en lekkasje et sted for det forsvinner minst tre ganger så mye spylervæske nå enn hva det gjorde bare for noen uker siden! Jeg har aldri opplevd å måtte fylle på så ofte før!

- Mhm, men igjen- du tror ikke kanskje at når du bruker mer spylervæske enn før så forsvinner det også mer spylervæske ut fra tanken og at det er grunnen til at du må fylle på oftere?

- Faen, dere kan jo ingenting på bensinstasjoner lenger! Det forsvinner spylervæske raskere fra tanken enn før! Skjønner du eller?!

- Ja, huff da… Du må nok på verksted for å fikset det der er jeg redd.

*Sukk… Den som kunne vært flue på veggen i den verkstedhallen når han kom inn der og la frem problemet sitt du..

Tips oss hvis dette innlegget er upassende